Asigurarea privata
Bunuri si locuinta
Incepand cu 1 septembrie 2012, toti proprietarii imobilelor sunt obligati sa isi asigure locuinta.
In functie de tipul de constructie care trebuie asigurata, primele de asigurare obligatorie a locuintei sunt de 20 de euro pentru locuintele de tip A si de 10 euro, pentru locuintele de tip B .
Locuintele de tip A sunt cele cu structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn, cu peretii exterior din piatra, caramida arsa sau materiale supuse unui tratament termic sau chimic asigurate la o valoare de 20.000 Eur.
Locuintele de tip B sunt cele cu peretii exterior din caramida nearsa sau material nesupus unui tratament termic sau chimic asigurate la o valoare de 10.000 Eur.
Asigurarea facultativa a locuintei ofera protectie suplimentara pentru evenimente produse de incendiu, explozie, caderi accidentale de corpuri, lovirea de catre vehicule, actiunea animalelor salbatice, vandalism, greve, revolte, tulburari civile, terorism, inghetarea apei in conducte sau rezervoare in functie de tipul de asigurare contractata.
Raspundere civila auto
Asigurarea RCA este o asigurare prin care tertii prejudiciati in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului auto asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau decesul ori vatamarile corporale suferite.
Toti proprietarii de vehicule, persoane fizice ori juridice, trebuie sa incheie obligatoriu o asigurare RCA si sa plateasca prima de asigurare aferenta. De asemenea, au obligatia de a aplica pe parbrizul vehiculului intr-un loc vizibil din exterior vigneta primita odata cu polita de asigurare.
Scopul acestei asigurari este ca cel pagubit sa primeasca despagubiri pentru daunele suferite, indiferent de situatia materiala a celui care a produs paguba.
Contractul de asigurare RCA se poate incheia la oricare dintre societatile de asigurare autorizate in acest sens, pe o perioada de 1 sau 12 luni in functie de optiunea dvs.
Tarifele de prime practicate pentru asigurarea obligatorie RCA difera de la o societate la alta.
Pentru toate asigurarile obligatorii RCA incheiate cu incepere de la 1 ianuarie 2010, societatile de asigurare au obligatia legala de a aplica sistemul bonus-malus, care conduce la reducerea sau majorarea primei de asigurare RCA, in functie de istoricul de daunalitate realizat de asiguratul/utilizatorul persoana fizica intr-o perioada de referinta.
CASCO
CASCO este o asigurare facultativa prin care se pot asigura toate autovehiculele inmatriculate sau in curs de inmatriculare in Romania, care sunt in stare de functionare, sunt bine intretinute si nu prezinta avarii ale caroseriei si ale pieselor casabile.
Riscurile acoperite printr-o polita CASCO sunt: ciocniri sau coliziuni, fenomene atmosferice, incendiu, explozie, vandalism, caderi de copaci sau de alte corpuri, furtul total sau partial, patrunderea in locuri inundate (in functie de asigurator) etc.
Conditiile de asigurare CASCO pot diferi de la o societate de asigurare la alta, atat in ceea ce privește riscurile asigurate, riscurile excluse, valoarea fransizei (daca este cazul) si alte elemente specifice, cat si in ceea ce priveste primele de asigurare si conditiile de plata a acestora. In consecinta, pentru ca o comparatie intre valorile primelor de asigurare practicate de societati sa fie relevanta este necesar ca si serviciile oferite sa fie comparabile.
La o polita CASCO se mai pot atasa si acoperiri pentru servicii de asistenta rutiera: cheltuieli de tractare, asistenta tehnica sau cazare de urgenta precum si alte clauze puse la dispozitie de catre asigurator.
Asigurarea CASCO nu trebuie confundata cu asigurarea de răspundere civila RCA. In timp ce CASCO va ofera acoperire pentru daunele la propriul dvs. vehicul, asigurarea dvs. RCA acopera daunele materiale și/sau vatamarile corporale suferite de alte persoane in urma unui accident rutier produs din vina dvs.
Este recomandabil sa se incheie la aceeasi companie de asigurari atat polita CASCO cat si RCA-ul deoarece in eventualitatea unei deplasari in afara tarii acest pachet iti ofera extinderea anumitor acoperiri si in afara Romaniei, in functie de asigurator.
In cazul unei asigurari CASCO, drepturile si obligatiile dvs. ca asigurat, dar și cele ale societatii de asigurare sunt cele stabilite in contractul de asigurare incheiat.
Calatorie in strainatate
Asigurarea medicala de calatorie este recomandata sa se incheie inaintea efectuarii unei calatorii in afara tarii. Cheltuieliile in cazul unui eveniment nefericit pot fi foarte mari in cazul in care pacientul nu are asigurare medicala. Aceasta polita acopera riscurile de accident, medicamente si materiale sanitare, proceduri de diagnosticare stabilite de medic, spitalizare, interventii chirurgicale de urgenta, tratament stomatologic de urgenta, cheltuieli pentru transportul efectuat de serviciile de ambulanta pana la cel mai apropiat spital, cheltuieli pentru transportul la o clinica de specialitate, imbolnavirile si in majoritatea cazurilor decesul asiguratului, pe perioada si in limitele teritoriale inscrise in polita.
Asigurarea medicala de calatorie poate sa includa, pe langa riscurile medicale asigurate, si riscuri de alta natura: pierderea sau deteriorarea bagajelor, costurile suplimentare survenite ca urmare a intarzierii mijlocului de transport, raspunderea civila privata in strainatate, pierderea sau inlocuirea documentelor, asigurare pentru riscul de anulare a calatoriei, bilete de calatorie anulate din cauza falimentului companiei aeriene, despagubiri pentru biletele de avion returnate, rambursarea de cheltuieli datorate respingerii la iesirea din tara a asiguratului, refuzul companiei aeriene de a imbarca turistul in cursa de destinatie.
Sanatate
Dezvoltarea accentuata a serviciilor medicale a determinat si o crestere a cererii de asigurari facultative de sanatate.
O asigurare de sanatate buna garanteaza accesul la cele mai bune servicii medicale mai ales in privinta acoperirii teritoriale, asiguratul avand acces la servicii medicale in tara sau strainatate in functie de tipul de asigurare ales.
Costul asigurarii de sanatate depinde in mare masura de varsta asiguratului, ocupatia acestuia (avand in vedere riscurile profesionale) si starea sanatatii asiguratului la incheierea politei.